27.12.2017

Vegaanihaaste

Tämän otsikon kirjoitin tuonne luonnoksiin jo reilu kuukausi sitten, kun eräs päivä sain idean jonkinlaisesta omatoimisesta vegaanihaasteesta. Tenttien, muuttorumban ja jouluhässäkän takia se kuitenkin jäi vähän unholaan, mutta kuinkas ollakaan, jouluaaton iltana facebookin etusivua selatessani näytölle lävähtikin Vegaanihaasteen mainos! Ihan kuin joku olisi lukenut mun ajatukset...siispä ei muuta kuin muutama klikkailu, ja mä olin mukana!

Vegaanihaaste on siis Oikeutta eläimille -yhdistyksen järjestämä kampanja, joka on järjestetty vuodesta 2014. Haasteen tavoitteena on tehdä kasvissyönnin kokeilemisesta mahdollisimman helppoa ja madaltaa näin kynnystä vegekokeilulle. Jokainen osallistuja saa kuukauden ajan joka päivä sähköpostiinsa uutiskirjeen, joka sisältää tietoa kasvissyönnistä, sekä erilaisia reseptejä. Lisäksi niin halutessaan osallistuja saa myös henkilökohtaisen tuutorin. Haaste on siis täysin ilmainen, eikä tietenkään sido mihinkään ja sitä voi myös toteuttaa soveltaen, esimerkiksi vaikka vain vähentämällä eläinperäisen ruoan kulutusta.

2017-12-26 10.13.43 1


Itse olen jotenkin huomannut, että sen jälkeen, kun muutin omilleni, on eläinperäisen ruoan kulutus vähentynyt varsin radikaalisti. Eikä oikeastaan edes mitenkään tarkoituksella, vaan aika lailla huomaamatta. Tällä hetkellä lihaa tulee syötyä ehkä noin kerran tai kaksi viikkoon, kun ennen sitä meni sen kaksi kertaa päivässä :D Toki käytän vielä kananmunia sekä maitotuotteista heraprotskua, (kahvi)maitoa ja toisinaan myös juustoa ja rahkaa, eli mikään vegaani en siis todellakaan ole. Ajattelin kuitenkin, että tästä nykyisestä vegaanihaasteeseen siirtyminen ei pitäisi olla kovin suuri mullistus. Tosin ainakin näin alkuun sovellan haastetta todennäköisesti sen verran, että pidän tuon heran ihan siitä syystä, että koen tuon lisäprotskun itselleni tarpeellisena lisänä, enkä nyt ihan näin kuukauden takia viitsi aka raaski erikseen ostaa kasvipohjaista prodea.

Snapchat-1014949618


Itselläni kiinnostukselle kasvisruokavaliota kohtaan ei varsinaisesti ole mitään yksittäistä syytä, vaan se on ennemminkin useamman asian summa. Jo joskus vuonna nakki ja makkara katsottuani Netflixistä erään lihansyönnin terveysvaikutuksista kertovan dokumentin (jonka nimeä en nyt muista), aloin pohtia asiaa jonkin verran. Eettisyys- ja ympäristöaspektit nyt toki on jollain tavalla ollut aina tiedossa, mutta niitäkin olen tullut viimeaikoina pohtineeksi ehkä hieman enemmän. Ennen olin varsin vahvasti sitä mieltä, että en millään selviäisi ilman lihaa, eikä mulla edes olisi minkäänlaisia intressejä sellaiseen, mutta viimeaikoina kun se liha on vain jotenkin jäänyt, on niitä perusteita lihan syönnille tullut pohdittua enemmänkin. Että tarvitsenko mä sitä oikeasti johonkin? Ja näiden lisäksi olen toki myös erilaisten haasteiden ja kokeilujen suuri fani, joten miksipä ei ;) Ei vaan, vakavasti ottaen: jos kerran on yhtään kiinnostusta asiaa kohtaan, niin miksipäs sitä ei kokeilisi!

2017-12-26 10.13.45 1


Omalla kohdallani suurin haaste lihan kokonaan jättämisessä on varmaankin raudan puute, sillä rautaahan on eniten nimenomaan lihassa, ja siinä se on myös parhaiten imeytyvässä muodossa. Kun jo tavallisellakin sekasyöjän ruokavaliolla olen onnistunut hankkimaan anemian kahdesti, täytyy varsinkin kasvisruokavalion kanssa katsoa vähän tarkemmin, että sitä sitten tulee tarpeeksi. Toki rautakuuri on kyllä muutenkin ollut nyt suunnitteilla, joten voisihan sen yhdistää vaikka tähän samaan syssyyn. Toki näin lyhyellä aikaa tuosta ei ehdi tullakaan mitään ongelmaa, enkä usko että se pitkälläkään tähtäimellä nousisi sellaiseksi, kunhan vain tiedostaa asian. Lisäksi haasteena voivat ainakin alkuun olla ne "kiireiset" hetket, joissa normaalisti olisi tullut napattua kaupan hyllyltä joku rahka tai tonnikalapurkki, eli se helppo ja nopea vaihtoehto. Mutta kyllä noihin kiireisempiinkin hetkiin aina jokin korvaaja löytyy, vähän siis mielikuvitusta peliin!

Mä jo ihan innolla odotan tammikuun ekaa! Kuka on messissä? :)

-Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti