19.3.2017

Tulevan kesän kisasuunnitelmat - onko sellaisia?

Tässä vaiheessa vuottahan on yleensä kisakalenterin suunnittelu jo täyttä häkää käynnissä, mikäli ei jo toteutuksessakin. Niin että missäs ne meikäläisen suunnitelmat?

Kröhm, sellaisia ei ole. Ja että miksikä ei ole? No siihenhän on montakin syytä.

Ensinnäkin, viimeaikoina päällimmäisenä on ollut oikeastaan kaikki muu kuin tulevan kesän juoksentelut. Tällä hetkellä treenejäkin on soviteltu lähinnä lukemisen ja kirjoitusten mukaan, mutta se hupihan onneksi loppuu perjantaina(!). Kirjoitusten loppuminen ei kuitenkaan ihan hirveesti tätä työmäärää helpota, kun samantien voikin sitten aukaista pääsykoekirjat. Ja sitten tietysti kesätyöt, mikäli sellaisia on. Veikkaan nimittäin, että jos 8h päivästä käy töissä ja 8h nukkuu niin se jäljellä oleva 8h pitäisi varmaan käyttää aika suurilta osin siihen luku-urakan selättämiseen. Että minnekäs väliin siihen sitten tunkisi tavoitteellisempaa treeniä?

2017-03-11 05.38.49 1Toisekseen, kun ei kulje niin ei kulje. Ja just nythän ei kulje. Tiedän tämän toki olevan vain väliaikaista (toivottavasti), mutta tällä hetkellä ainut mikä kulkee, on kovemmat vk-treenit. Tai eihän se vauhti niissäkään päätä huimaa, mutta niissä sentään sykkeen paukkumisesta ei tarvihe kauheesti stressata kun se vähän niin kun kuuluu asiaan. Eli toisin sanoen syke on viimeaikoina huidellut pk-treeneissä vähän turhan korkealla ja mikään ei ole turhauttavampaa kuin tiedottomuus siitä, että johtuuko tämä a) ylirasitustilasta b) kunnon laskemisesta vai c) jostain muusta. Tuohon joku muu -kategoriaan olen laskenut mm. omat epäilyni siitä, olisiko hemoglobiini voinut ottaa taas laskusuunnan, kuten toissatalvena. Täytyy nyt vielä vähän kuulostella ja jos tilanne ei ota parantuakseen niin sitten varmaan täytyy ottaa lenkkarit kouraan ja marssia viisaampien puheille...

Lisäksi, jos ihan rehellisiä ollaan, niin viimeaikoina (etenkin yllä mainittujen kanssa yhteenlaskettuna) on oikeastaan jo alkanut vähän pelottaa asettaa itselleen joku aikatavoite sillä riskillä, että sitten pettymys on taas suuri ja suru puserossa, kun kaikki ei menekään kuin strömsössä. Tässä tapauksessa siis matkaan pitäisi varmaankin lähteä ilman aikatavoitteita, mutta toisaalta tuntuu tyhmältä laittaa tavoitteeksi vain maalin pääsyn, kun se ei tässä vaiheessa enää oikeastaan ole mikään suuren suuri saavutus. Tai on varmaankin, mutta ei siitä kovin valtaisaa itsensä voittamisen tunnetta saa, kun tietää, että tähän on pystytty jo ennenkin. Ja samalla tulee väkisinkin ajatelleeksi, että jos aika lopulta on joku omallakin mittapuullani aivan surkea, niin miten muka kykenen taputtamaan itseäni olkapäälle maaliviivan ylittämisestä, kun totuus on kuitenkin se, että jotain on tehty väärin jos kehityssuunta kerran on alaspäin.

2017-03-11 05.38.48 1
Kuvat: Senni Rissanen


Kaikenlaisia ajatuksia pyöriteltyäni mielessä on jopa käynyt, että mitä jos tähtäisin tänä kesänä jollekin muulle matkalle kuin sille puolikkaalla, sillä muilta matkoilta ei pohjalla ole mitään vertailutulosta johon kehitystänsä vertailla. Olisiko silloin helpompi olla tyytyväinen omaan suoritukseensa? Kympin toki varmasti käynkin kesällä hurauttamassa, mutta itse en juuri tuon mittaisesta matkasta kovin suurta voittajafiilistä saa. Maratoni taas ei tulisi kuuloonkaan juuri tähän rakoon. Ja näin ollaankin takaisin lähtöpisteessä.

Siispä otsikon kysymykseen palatakseni, tällä hetkellä mitään kisasuunnitelmia ei ole, vaikka koko ajan lenkkarit ovatkin liikkuneet säännölliseen tahtiin. Suurin syy tälle näin summasummarum lienee oma pää eli pelko siitä että tuottaa itselleen pettymyksen. Tiedän, että numerolapun vetovoima käy jossain vaiheessa kuitenkin sen verran ylivoimaiseksi, että sitä tuskin pystyn vastustamaan, mutta mitä ja missä, on edelleen auki. Kysehän ei siis nyt missään nimessä ole mistään motivaation tai halun puutteesta, sillä niitä olisi kyllä vaikka muillekin jakaa.

Mikäli siellä ruudun toisella puolella on nyt yhtään hyvää vinkkiä tähän oman pään sisäiseen kamppailuun, niin ottaisin niitä mielelläni vastaan. Voin vain kuvitella millainen myrsky jonkun huippu-urheilijan korvien välissä aina ajoittain pyörii, kun jo ihan tällaisen etanajaoston edustajankin pään sisäinen piiska voi viuhua tähän tahtiin....

-Essi

2 kommenttia:

 1. Hei Essi!
  Pystytkö noukkimaan kalenteriin useamman tapahtuman?
  Silloin paineet eivät olisi niin suuret siinä kesän ainoassa kisassa. Kymppiäkään ei kannata aliarvioida, sillä se on oikeasti kova suoritus, jos täysillä päästelet ja ihan erilainen juoksu kuin puolikas. Älä mene Kuopioon, jos enkka on sulle noin tärkeä. Mene vaikka Jyväskylään Finlandia Marathonille. Siellä on nopea reitti ja hyvät järjestelyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sari ja kiitos kommentista! On täysin totta että kymppikin osaa olla todella kova kun se oikeasti painellaan kaasu pohjassa ja siksi haluankin sen tänä kesänä käydä testaamassa :) Ja vaikka tuo puolikkaan enkka olisikin kiva, niin en usko olevani tällä hetkellä siinä kunnossa, että pystyisin siihen. Siksi helpompaa voisi olla yrittää saada tuo pääkoppa ruotuun...

   Poista